Kira Artış Oranı ve Kira Zammı Hesaplama
Kasım 2026 ayında yenilenen kira sözleşmeleri için yasal üst sınır ve kira artışı hesaplama aracı.
Kira artış oranı nedir?
Konut ve işyeri kiralarında yenilenen kira döneminde yapılabilecek artış, Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişimi geçemez. Bu oran her ayın 3'ünde TÜİK'in enflasyon verileriyle birlikte belli olur. Yıllık enflasyonla karıştırılmamalıdır: kira artışında yıllık enflasyon değil, 12 aylık ortalama esas alınır.
Aylara göre kira artış oranları
| Kiranın yenilendiği ay | Azami artış | Dayandığı veri |
|---|---|---|
| Kasım 2026 | %31,23 | TÜİK Ekim 2026 |
| Ekim 2026 | %31,49 | TÜİK Eylül 2026 |
Kira artışı nasıl hesaplanır?
Yeni kira = mevcut kira × (1 + artış oranı / 100). Örneğin aylık 20.000 TL kira ödüyorsanız ve sözleşmeniz Kasım 2026 ayında yenileniyorsa yeni kiranız en fazla 26.246,00 TL olabilir. Taraflar daha düşük bir artış üzerinde anlaşabilir.
Sık sorulan sorular
Kasım 2026 kira artış oranı yüzde kaç?
Kasım 2026 ayında yenilenen konut ve işyeri kira sözleşmelerinde uygulanabilecek en yüksek artış oranı %31,23'dir. Bu oran, TÜİK'in Ekim 2026 enflasyon verisiyle açıklanan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalama değişimidir.
Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Yeni kira, mevcut kiranın artış oranı kadar artırılmasıyla bulunur: yeni kira = mevcut kira × (1 + oran / 100). Örneğin 20.000 TL kira için yüzde 31,23 artışla yeni kira 26.246 TL olur.
Ev sahibi TÜFE ortalamasından fazla zam yapabilir mi?
Hayır. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre yenilenen kira dönemlerinde kararlaştırılan artış, bir önceki kira yılının TÜFE 12 aylık ortalamasındaki değişimi geçemez. Daha düşük bir oranda anlaşmak ise serbesttir.
Hangi ayın oranı uygulanır?
Kira sözleşmesinin yenilendiği tarihte açıklanmış en son 12 aylık ortalama TÜFE oranı uygulanır. TÜİK verileri her ayın 3'ünde açıklandığı için, örneğin Kasım ayında yenilenen sözleşmelerde Ekim ayı verisiyle açıklanan oran esas alınır.
5 yılı dolduran kiralarda durum ne?
Beş yıldan uzun süren kira ilişkilerinde yeni kira bedeli, tarafların anlaşamaması hâlinde hâkim tarafından emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete göre belirlenebilir. Bu durumda TÜFE sınırı tek başına belirleyici değildir; bir hukukçuya danışmanız önerilir.
Kaynaklar
Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır; hukuki uyuşmazlıklarda bir avukata danışın.